Jule – og nytårsudfordring for de firbenede venner

dec 12, 2018

Hvert år kommer der input både i tv og skrevne medier om, hvordan vi passer bedst på vores dyr. Jeg er tilhænger af at give det gode råd videre og minde os selv og hinanden om dem. Det kan nok ikke siges for ofte. 

Artiklen her handler både om hunde og katte. For nemheds skyld vil jeg nøjes med at skrive “hund” mange steder i artiklen, men det kan med fordel også læses, hvis du er katte-ejer.

Vi vil gerne være gode ved vores hund. Men det er IKKE i maden at hunden får sin lykkerus. Det kan måske se sådan ud, men hunden reagerer i langt højere grad på DIN entusiasme og lykkefølelse ved en lækker småkage eller pebernød. Så LAD være med at fordre hundene med alt det, som de slet ikke kan fordøje, eller har godt af. Det tillægger kun en vane, som I skal slås med at få væk efter julen, når det er hverdag igen. 

Jeg så i øvrigt for nylig en gravhund, som er 9 år gammel og næsten blind. Jeg havde den ikke i behandling, men den var virkelig for tyk. Så jeg kom umiddelbart til at tænke, at den kan have fået diabetes og ad den vej har fået problemer med synet. Ejeren tog det nu meget pænt, og jeg er ikke sikker på at vedkommende mener/ved at hunden har diabetes. Men det fik mig bare til at tænke videre bagefter; for hvis skyld er det lige at vi fodrer dyrene med alt muligt menneskemad? 

Jeg mener at de har bedst af en næringsrig kost fra eget foder. Det er muligt at der kan være undtagelser, men jeg har dog ikke mødt dem endnu. Det handler som regel mest om ejeren, som synes det er “synd” for hunden, hvis den ikke får leverpostej-mad hver dag. Og “den vil så gerne have det”; ja det er klart for det smager jo godt og den vil samtidig gerne gøre sin ejer glad. Så glem den der med at “den skal da også mærke at. det er jul” – det kan lettest være udtryk for en underlig fordrejning af din skjulte dårlige samvittighed overfor dyret eller måske blot en forherligelse af dit eget ego.  

Her er advarsel imod maden i julen til de firbenede:

 I julen er der masser af god mad og konfekt, og det kan være, at det falder lidt ekstra af til hunden eller katten, men det er ikke en god idé. Julemaden er meget fed og salt, og det er svært for dem at fordøje og kan i værste fald ende med diarre og betændelse i bugspytkirtlen. 

Du skal også passe på med at give hunden andeskroget, da knoglerne kan sætte sig fast i halsen eller irritere maven, hvilket kan føre til ubehag, irriteret slimhinde og forstoppelse.

Chokolade er også en klassisk synder, som desværre er giftig for kæledyrene, så sørg for, at de ikke kan komme i nærheden af det. 

Ud over disse ting skal du passe på med at give dyrene løg, rosiner, vindruer og nødder, da de kan give nyreskader, betændelse og indeholder giftstoffer, som er farlige for dyrene. Det samme gælder alkohol, dej og pebernødder. 

Juleblomster, pynt og lys

Vær opmærksom på at mange af julens blomster er giftige som for eksempel mistelten, krisstorn, julestjerner. 

Desuden er juleroser, hyacinter, amaryllis og liljer også giftige, og især liljer kan være livsfarlige for katte. Har du kat, bør du helt undgå liljer, da både blomster og vandet fra planten give problemer med maven og i værste tilfælde give nyreproblemer.

Pynt og gavebånd

Det kan være sjovt at lege med gavebåndet for dyr, men husk at pakke det væk igen, så de ikke kommer til at spise det, da det kan give skader på tarmene. 

Det samme gælder glimmer og anden julepynt, så sørg for, at dyrene ikke har mulighed for at få fat i det og indtage det. Glimtende julekugler kan også være meget fristende, men hvis de f.eks. er lavet af glas, kan det hurtigt ende galt, så vær opmærksom på, hvor du hænger pynt op. 

Levende lys

Der er altid en risiko ved at have stearinlys tændt, når man har dyr, og i juletiden tænder vi gerne flere lys for hyggens skyld, så det kan let gå galt. Så vær opmærksom på at holde lysene i en højde og væk fra dyrene. Erstat eventuelt nogle af dem med elektriske eller led lys; der findes mange flotte alternativer på markedet.

Nytår

Efter juledagene kommer som bekendt nytår og så har vi jo balladen for nogle hunde. De har det svært med fyrværkeriet, og al den larm og støj som det afstedkommer. 

Jeg mener at telepati og healing kan afhjælpe det meget, idet du kan få en skræddersyet anvisning til DIN hund mht, hvad den har brug for på aftenen samt hvad du kan gøre for at hjælpe den. 

Nogle mennesker tager i sommerhus med deres hund for at give den ro. Det er prisværdigt og dejlig for hunden. Det kan jo også blive en top hyggelig aften for menneskerne også. 

En fest med gang i den, fyrværkeri, høj musik og fulde mennesker er ikke særlig tryg for hverken hunde, katte (eller børn!). Så sørg for at hunden har sit helle og et sted den kan søge ly. Lad være at ynke den, men vær til stede med den ind imellem som du ellers ville være.

Fortæl den at det bare er udenfor at lydene er, og at der ikke kommer noget og gør den noget. Der er intet som kan ramme den indenfor i kurven i soveværelset eller hvor den nu har sit gode sted. Det skal ikke nødvendigvis være et nyt sted, men et sted, hvor den gerne selv vil være og nyder at slappe af. 

Føler du dig alligevel på bar bund og har en hund som er hunderæd for de høje lyde, så er du velkommen til at ringe og høre nærmere på telefon: 21757722

Obs.: Jeg har åbent imellem jul og nytår. 

telepati