Hund eller kat – hvad skal vi vælge?

okt 16, 2020

Hvorfor dette blog-indlæg?

I dag skal det handle om valget – hund eller kat? Hvad skal du eller din familie anskaffe sig og hvorfor. Når vi taler om hunde er det tilmed jo kæmpe forskel på racerne – det er der også med katte. Måske knap så udtalt men alligevel. 

Så det kan virkelig være en jungle at finde ud, hvad man skal vælge og hvorfor. 

Dertil kommer så også at personligheden indenfor samme race sagtens kan variere og være forskellig! Ja jeg er lige ved at sige – ligesom med søskende kan være vidt forskellige selvom de har samme mor og far endda. 

I denne artikel

Min vinkel på denne artikel kommer mere til at handle om temperament og behov hos dig som dyre-ejer med afsæt i den erfaring jeg har tilegnet mig igennem kontakt med mange katte og hunde-ejere. Ja og jeg selv er jo hunde-ejer. Som barn havde vi en kat i 13 år og den hed såmænd bare “Mis” – den lignede min hund i dag på aftegningerne. Sort og med hvidt bryst samt hvide poter. 

Jeg kommer ikke til at komme med et endegyldigt facit på hvad man skal vælge, men mere nogle karakteristika for om du måske hælder til det ene eller andet dyr. 

Hvorfor vælge en kat?

Der er ingen tvivl om at en kat i meget høj grad går sine egne veje. Den er til for sig selv og katte er ofte vældig gode til at sætte grænser. Når noget bliver for meget, så bliver der sagt fra. 

Dermed ikke sagt at katte ikke knytter sig til mennesker, for det er helt klart min oplevelse at det gør de. Men det er med en stor portion frihed i relationen i forhold til at katten står stærkt i sig selv. Den kan godt savne og ønske sig noget, men ofte klarer den sig selv et langt stykke henad vejen. Der er måske en grund til at man siger at katte har 9 liv. De er mere egenrådige end hunde og de er på mange måder meget mere uafhængige af deres mennesker. 

I det daglige nyder de katte som jeg kender og har kendt til at have deres base hos deres mennesker. De har mad, vand og et toilet at benytte. 

Katte har brug for basen ligeså meget som deres mennesker kan man måske sige. Dog vil kattene ofte gerne følge med deres mennesker. 

De vil gerne frihed, luft under “vingerne” og naturen. De trives med at være ude på egen hånd. 

Man kan sige at katte er ikke så symbiotiske forbundet til deres mennesker som hunde. kan være det. 

De katteejere som jeg kender går hele vejen for deres kat. De ved at de er til for deres kat og ikke omvendt. Når en kat bliver syg så er det også ofte katteejere som forsøger at lindre, afhjælpe og muligt forlænge kattens liv. I sidste instans er det også dem som jeg oplever gør virkelig meget ud af at deres kat kommer godt over regnbuen og til den anden side. Jeg har mødt mennesker som bogstavligt talt tømmer kontoen for at kunne give deres kat hjælp til at komme godt videre. 

Er katteejere bare mere spirituelle?

Mit umiddelbare svar er meget muligt – der er i hvert fald en åbenhed for at der eksisterer mere end den verden vi oplever her og nu. Samtidig er der en åbenhed for healing, energi og for at opleve magien i fjernhealinger og fysiske besøg. 

Det er min oplevelse at kattejere er udholdende og vedholdende. De giver sjældent op og har lidt den tilgang til deres kat at “it ain’t over ’till it’s over!” – altså det er først slut når det er helt slut. Sålænge der er håb og tro så kommer vi et godt stykke længere henad vejen imod trivsel og balance. 

Katte er selv naturlige healere

Som jeg ofte oplever det i min kommunikation med katte så er de selv klar over deres naturlige healende evne. Tit healer de deres ejere spontant – og derfor kan nogle katte blive syge, fordi de så ikke formår at komme af med ejerens dårligdom, som de er kommet til at tage på sig. 

Der kan også være andre årsager til sygdom naturligvis. Men katte har evnerne meget present og vil ofte mærke hvis en person har brug for healing, støtte i en sorgproces eller anden form for hjælp. Så kan katten ligefrem opsøge personer selvom de normalt ikke gør det. 

Katten går sine egne veje

Ja det gør katten. Det betyder ikke at du som katte-ejer er ligegyldig. Tværtimod. Men det betyder, at du er groft sagt mere et “service-organ” for katten, så den trives og har det godt. En kat kan også sagtens lege selv, gå på eventyr selv, men selvfølgelig også være kælen når det passer den. Ligesom den kan nyde at have selskab uden at skulle sidde på skødet af folk. 

En kat kan være hengiven og sagtens give dig sin kærlighed og respekt uden den fysiske kontakt er særlig stor. I kan sidde i hver sin stol eller rum for den sags skyld – og i energien er i sammen. Katten ved godt at du er der og det betyder også noget for den, selvom den ikke hele tiden opsøger dig. 

Hvorfor vælge en hund?

Hunden er menneskets bedste ven siger man. Og der er helt klart noget om snakken. Hunden orienterer sig ofte ekstremt meget i forhold til dig som ejer. Den vil gerne være sammen med dig, og er på mange måder mere afhængig af dig end katten er det.

En hund er langt mere følelsesmæssigt afhængig af dig – og du meget muligt også af den!

Der er selvfølgelig forskel på hunderacerne. Når vi forsamles med hundene på plænerne er det tydeligt, at nogle hunde vilde med leg, andre ser det hele lidt an og bliver ved deres ejer, mens andre igen gerne går på opdagelse alene.

Jeg oplever at hundene ligner meget os mennesker. Vi er jo også forskellige i sociale sammenhænge; nogle elsker at snakke og være midtpunktet, mens andre hellere holder sig lidt i baggrunden osv. 

Både hund og kat er afhængig af dig. Men hvor hunden adskiller sig mere end katten er, at den har brug for dig til at hjælpe den til at blive luftet og helt praktisk komme på toilettet. Hunden har også brug for din hjælp til at adsprede og stimulere den. 

Lufteture og motion

Hunde har brug for motion – og store hunde har brug for meget motion. Nogle hunde med jagtinstinkt vil trives med opgaver mange gange om ugen, hvor de skal gå spor og løse andre opgaver. Andre hunde har brug for at være dygtige og træne agility og andre færdigheder. Og så er der dem som bare elsker leg og sjov – det gør de fleste.

En hund er meget taknemmelig og blot nogle få minutters leg hver dag, giver dem afløb for stress, ophobet energi og gør dem trætte på en god måde. Og ja det kan også give dem energi, hvor det også langt er at foretrække en vågen hund fremfor en sløv. 

Hunde er mere sociale end katte – hvis de får lov…

Men uanset størrelsen, så har alle hunde brug for stimuli. Det kan være alt fra at snuse til ting, røre sig og møde andre hunde og mennesker. Det er den helt basale socialisering. Den skal helst ske i hvalpetiden. Ikke alle hunde får den, og der oplever jeg, at det har mere med ejeren at gøre. Det er et valg som ejer træffer, men de fleste hunde har godt af i en eller anden grad at blive socialiseret. 

Ikke alle hunde kan sammen (ligesom ikke alle mennesker kan sammen) og har ikke god kemi. Så er der naturligvis ingen grund til at tvinge dem til at skulle mødes. 

Men fordi en hund ikke kan med en anden bestemt hund betyder det ikke alle hunde. En hyggelig lille historie fra mit kvarter på Frederiksberg: Jeg møder ind imellem en dame som lufter hund for sin datter. Den er ret sød og vil meget gerne hilse (også på mig hvilket min hund bliver jaloux over!). Damen var i starten meget nervøs ved det, men det er gået fint i mødet imellem vores hunde. De leger ikke sammen, men de kan godt hilse. Og det bliver bare bedre hele tiden for nu tror hun på, at det nytter og er ikke selv så nervøs. Det er en fryd at møde hende og hun fortæller hvordan det hele tiden går bedre og bedre med socialiseringen.

Graden af involvering

Vælger du en hund så har du en ven for livet. Den vil elske at være sammen med dig og har i højere grad brug for dig til at føle sig tryg i forhold til en kat.

En hund giver meget og den kræver også en del. Nogle mere end andre. Men den skal jo luftes og passes ekstra meget – og det er hver dag. Også lørdag og søndag morgen!

Den kan ikke være alene for længe ad gangen for den skal ud og luftes, samt den venter jo på at du kommer hjem igen. Der kan en kat klare længere tid for sig selv, fordi den har sin bakke.  

Det handler meget om temperament

Når jeg skal sige – meget generelt – hvorfor vælge kat fremfor hund eller hund fremfor kat – så handler det om dit temperament. Som dyre-ejer. Ofte ved folk godt selv om de er til katte eller hunde. Og så er det jo altid vigtigt at gøre sig klart, hvad der passer til dit liv og din dagligdag. 

Det koster noget af have dyr – uanset hund eller kat. Det koster noget økonomisk og i tid og energi. Et dyr er dit ansvar sålænge det lever. Det ansvar må du leve op til ellers er det en dårlig idé at få hund eller kat. 

Når det er sagt så er din grad af involvering og engagement i dit kæledyr jo proportionelt med at du får så meget igen – nærværet fra et dyr er i min verden helt ubeskriveligt. 

kat healing