Sikke et hundeliv!

What a life…!?

Jeg har tidligere skrevet om de udfordringer som kan være for den moderne hund, som jo idag, i den vestlige verden, har alle muligheder for at få mad, hvile og tag over hovedet.

Men relationen imellem hund og ejer(e) kan nogle gange halte lidt, for mange har jo et travlt liv. De fleste skal bruge tid til arbejde, sport, børns aktiviteter og stimulering, ferier, sociale arrangementer. Så er det jo ikke svært at regne ud, hvornår hunden kommer ind – på en ca. sidsteplads – måske…!?

Og nogle mere traditonelle adfærdseksperter vil nok også mene, at det er sådan det skal være. Hmmm. Men kulturen har muligvis ændret sig. Også omkring vores hunde og kæledyr. Ligesom man heller ikke slår børn over nallerne i skolen mere, så ved de fleste også godt, at hunden ikke skal straffes med hverken slag, have gnedet snuden i eget tis, når den ikke kan holde sig eller have time-outs i et andet lokale, hvilket må siges at være en sindssyg straf for et flokdyr…

Det kan være du tænker – neeeeej sådan er det altså heller ikke hos os/mig. Okay – det er kun godt! For en hund er jo et levende væsen og har brug for dig/ejer, som er dens ledestjerne og et og alt.  Den har brug for mad, hvile, motion, stimulering og at være i en flok! Som så mest af alt består af en menneskeflok her i denne del af verden. 

Er gode råd dyre?

Ikke nødvendigvis meeen gode råd kan være ilde hørt! Nogle gange kan det vigtigste vej til healing og bedre trivsel være, at ejer erkender (læs: indrømmer) sin egen største andel af årsagen til at en hund mistrives eller viser symptomer herpå.

Når ejer forstår at det forholder sig således, og det mest af alt er ejer som skal acceptere, indse og forstå at ALT hvad ejer tænker, føler og siger og særligt GØR eller IKKE GØR i forhold til sine omgivelser vil påvirke hunden. Eller som jeg siger “det går i hunden” om det er glæde, sorg, depression, angst, bekymring eller stress, så er det altsammen noget der påvirker hunden BIG time!

Det er fuldstændig som med børn. De lærer også at mærke og afkode stemninger, skift og alt det usagte. I gamle dage mente man måske heller ikke, at børn kunne forstå så meget i en ung alder, men på dette område er der jo sket meget, og her ved de fleste at selv i foster tilstanden sker der optagelse af miljøet og moderens stemning og følelser. 

Ligeledes kan en hvalp og en hund uanset alder også mærke og tage (uforløste) tilstande og følelser på sig. 

Den moderne hund er stadig en hund

Når alt det er sagt så skal vi naturligvis stadig huske, at en hund er et mere eller mindre selvstændigt væsen, som har grænser, personlighed og behov som alle andre levende væsner.

Mange hunde kan bestemt ikke lide, at vi bøjer os ned over dem. Muligt kan de nærmeste omsorgspersoner godt, men en vildt fremmed på gaden som bøjer sig og snakker underligt for at være sjov eller blot komme i møde – eeejjj ellers tak. Så kan det let være at hunden gør, for nu er der fare på færde; Nogen opfører sig truende og mærkeligt. 

Ligeledes kan hunde generelt ikke lide at kramme – de bryder sig ikke om at blive “holdt fast”, så når et lille barn der synes, at hunden er en dejlig levende bamse vil kramme den, så kan hunden sagtens finde på at markere. Det er ikke sikkert barnet opfanger dette signal (det skal forældre jo lære barnet og selv forstå også), og så ved vi godt, hvad næste step er. Ja så må hunden jo bide for at komme fri – det er eneste mulighed for at komme væk set fra dens perspektiv. Så vi skal absolut forstå, kende og respektere hundens dynamik, adfærd og grænser.  

En hund har brug for ro, struktur og plads til at være. Hunden vil stadig gerne selv vælge, hvornår den har lyst til nærvær og samvær. Mange hunde kan dog godt acceptere, at dens grænser overskrides, for det vi også skal vide er, at hunden er oftest dybt loyal overfor ejer. Og ejer er også hundens livline (hunden er afhængig af ejer på godt og ondt), så her kan den godt strække sig længere end ellers. Det er også vigtigt, at vi har er bevidste om det ansvar vi har for ikke at misbruge den loyalitet. At lade hunden være sig selv. 

Hunden lider i stilhed

For ca. en måneds tid siden læste jeg en artikel i Weekendavisen skrevet af Iben Meyer, dyrlæge og ph.d. i dyreadfærd fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet. 

Hun skriver netop også om, at mange hunde lider i stilhed og finder sig i mere end de naturligt ville gøre. Det gælder ved alene hjemme problemer og derved en form for misforstået, understimuleret fremmedgørende tilstand, som kan gøre hunden både apatisk eller endog aggressiv. Det er som jeg tolker det – “for meget og for lidt fordærver alt”-problematikken, hvor vi hele tiden skal skabe balance – også med vores hunde og andre kæledyr. 

Som Iben udtaler omkring hunde og grænseoverskridende adfærd fra menneskene:             “Det er jo heldigvis langtfra alle hunde, der reagerer aggressivt, når vi overskrider deres grænser, men der er nok en stor andel af vores hunde, der lider i stilhed”. 

Et andet interessant eksempel, som kan synes harmløst (som så mange grænseoverskridende ting kan ved første øjekast) er, at dyrene har et kropssprog, som når den møder fremmede, der synes den er kær og vil klappe den ovenpå hovedet. Iben siger netop: “Jeg ser ofte hunde i gadebilledet, der bliver “passet op” af fremmede, og hvor jeg tænker:”Åh… det kan hunden vist ikke lide” (læs: at blive klappet på hovedet). “Så sidder hunden med dukket hoved, ørerne langt tilbage og smasker lidt, men den affinder sig typisk med det”, siger hun videre.

En anden interessant ting som jeg også ofte bliver spurgt om i mit arbejde: “Hvorfor kan min hunde ikke lide andre hunde?”. Så tager jeg jo en snak med hunden om det, og ofte kommer der en ganske simpel grund fra hunden: “Jeg kan ikke lide den og den hund – han er for vild og hun er for mærkelig”. 

“Hunde er sociale, men vi har en urealistisk forventning om, at de skal være sociale med alle andre hunde de møder, som jo i deres verden ofte er fremmede. Det svarer til, at jeg blev krammet af alle, jeg mødte på min vej, og det ville jeg nok heller ikke have det helt afslappet med”, siger Iben Meyer. 

Alene hjemme problemer og aggressiv adfærd

Som artiklen også beretter om fra journalistens side:
“Selv kender jeg ikke meget til hunde. Omkring 20% af danske familier har hund, og de hører til kvarteret, hvor jeg bor. Der er hyggelig hundeglam ved aftenstid, og deres ejere går faste runder med dem i snor, mens de skubber barnevogn og kigger i mobiltelefon. Hunden får nemt karakter af en lidt komisk rekvisit i moderne familieliv, men jeg har ikke tænkt over, at den ligefrem går rundt og har frustrationer.”

Jeg ved jo fra mit arbejde igennem de sidste 6 år, at hunde virkelig kan have både frustrationer, følelser, psykiske, sjælelige og åndelige kriser!! Jo den er god nok. Så på den måde er jeg ganske vild med med, at Iben Meyers studie bekræfter, hvad jeg allerede får at vide fra hundene. 

Studiet dokumenterer endvidere, at to meget udbredte udtryk for frustrationer er problemer med at enten være alene hjemme og/eller aggressiv adfærd. 

Hun udtaler også: “Hunde er socialt anlagt. De er socialt obligate, hvilket vil sige, at de ikke trives med at være alene hjemme hele dagen. Op imod halvdelen af alle hunde lider i større eller mindre grad under at være efterladt alene. Nogle hunde bliver ligefrem syge af det og får separationsangst. De piver og gør, splitter måske hjemmet ad, tisser og skider i hjørnerne eller mister appetitten. Så kan det være, at ejeren tænker, at hunden er dårligt opdraget, men i virkeligheden er den ude af sig selv” (!!!! udbråbstegnene er mine og udenfor citat).

“Der findes flere typer alene hjemme problemer, beretter Iben Meyer. Der er hunde, som kan være alene hjemme, hvis der bare er en anden hund, og for nogle kan et par marsvin være selskab nok. En del hunde synes bedst om menneskeligt selskab, og så er der dem, der er afhængige af ét bestemt menneske for at have det godt.”

“Men hunde kan også få frustrationer, når de er sammen med mennesker. Hunde trives bedst med at have god plads, og i en treværelses lejlighed med flere småbørn har hunden ofte ingen fristeder. End ikke sin egen kurv. En skønne dag er grænsen nået, og den knurrer eller bider måske.” 

Og så er det at hunden bliver aflivet – i en del tilfælde. Og blot fordi vi mennesker ikke formår at læse hunden, respektere dens grænser og give den plads! Tænk hvis man gjorde det samme ved mennesker? Vi er jo trods alt også et pattedyr…!

Er den moderne hund en glædeshund?

Artiklen fortsætter således: “Den moderne hund er iscenesat som en glædeshund. Til gengæld for børn, for ensomme sjæle og for dyrevenner, men den bliver typisk spærret inde og er ofte ensom. Med tanke på det frie landsbyliv, som hunden er udviklet til, lugter det lidt af overgreb.”

Og det er jo ganske sandt, at hunden ofte er en substitut for noget andet, eller i hvert fald skal dække et behov hos ejer for nærhed, tryghed eller kærlighed. Det er der måske heller ikke noget forkert i, hvis vi bare hele tiden husker også at have hundens behov for øje. 

Det som jeg ofte taler meget højt, gerne længe og meget passioneret om er, at vi som mennesker bør tage ansvar for vores eget “shit” og ikke lade det gå ud over hunden. Det vil sige, at en hund skal ikke dulme din sorg, ensomhed eller depression – de ting skal du selv tage dig af. Og samtidig vide, at din hund mærker og forstår, hvordan du har det. Så måske skal din hund også have en form for behandling – healing og balancering, for det kan næppe undgås, at den tager noget til sig, idet I er forbundet energetisk og åndeligt. I værste fald kan det kan sætte sig som sygdom hos hunden, eller en uheldig adfærd såfremt den ikke formår at slippe det tunge (dit tunge) igen. 

“Jeg har rykket mig meget de seneste år. Tidligere tænkte jeg, at så længe hunde ikke tager direkte skade, er det så ikke okay, at vi mennesker får en masse glæde af dem? For eksempel som besøgshunde og terapihunde. Nu synes jeg i højere grad, at det skal være på hundens præmisser, hvis man anskaffer sig en hund. At hunden også skal få noget ud af det”, siger Iben Meyer. 

Har din hund brug for et tjek?

Så er du kommet til den rette. Jeg arbejder med healing, telepati og laver body scan hvor jeg tuner ind på din hund og hvordan den har det. 

I det øjeblik at jeg mærker noget hos din hund vil det begynde at arbejde forstået på den måde, at der skabes bevægelse i stagneret energi og blokeringer. Her vil hunden derved opleve at modtage healing på flere planer – der hvor den har brug for det.

Det er altid muligt at lave et tjek – og det er stort af dig som hundenejer at erkende og indrømme at din hund kan have brug for lidt ekstra hjælp. 

Hvis din hund har brug for hjælp til mentale, fysiske og andre problematikker så tager vi det med. Det kan være et lille eller lidt længere forløb som kan bidrage til at du forstår din hund endnu bedre, relationen styrkes ofte igennem forståelsen. Dette går selvsagt begge veje. 

Ring eller skriv til mig allerede idag for mere information eller/og for at bestille tid. 

Telefon – sms eller ring: 21 75 77 22                                                                                               Mail: mette@mettesorensen.dk

Med ønske om en vidunderlig dejlig dag til din hund og dig.

De bedste hilsner
Mette

Mere information

Læs også den tidligere artikel – Den moderne hund lider ofte mentalt og følelsesmæssigt via nedenstående link:

https://connectbymette.org/2022/09/18/den-moderne-hund-lider-ofte-mentalt-og-foelelsesmaessigt/

Eller for mere information hop ind på min hjemmeside:

https://connectbymette.org

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på pinterest
Pinterest