Adfærd: min hund gør – hvad gør jeg?

Vuffeli Vov – det var bare for sjov! 

…Men sagen er at vi mennesker jo aldrig rigtig synes, at det er sjovt, når vores hund gør. Slet ikke i situationer, hvor vi antager, at der ikke er noget farefuldt at gø ad. 

Et nyligt eksempel: 
Jeg var inde og drikke kaffe på en café i Istedgade forleden. Min hund var med som så ofte før. Stedets ejer var ganske hundevenlig og bød os begge velkommen til at sætte os. 

Jeg drikker kaffe og min hund ligger ved siden af. Ja han har sågar fået lov at ligge på et dertil indrettet tæppe på bænken, som jeg også sidder på. 

Ejeren sidder stille med sin telefon lidt bagved disken. Pludselig rømmer han sig og skifter stilling, hvilket får min hund til at gø og fare frem. Nu ved jeg jo, at det skyldes, at min hund blev forskrækket, fordi han lå og blundede. Ejeren tog det også med ophøjet ro. 

Hvorfor fortæller jeg dette – fordi jeg vil sige, at jeg kender godt den lille snert pinlighed der er i, at hunden gør på et upassende tidspunkt – og muligvis vækker hele etablissementet!!

Og jeg er klar over, at det kan være til stor gene og stress for en hundeejer med en hund, som gør tit og ofte ad mangt og meget. Det forstår jeg godt. Så lad os dykke lidt mere ned i årsager og grunde til at hunden gør.

Årsagerne kan være mange

Der kan være flere og også mange forskellige årsager til at hunden gør. Det kommer nogle gange også an på selve situationen og hundens “dagsform”. 

Listen her fortæller nogle af de grunde, der kan være til at hunden gør, selvom der selvfølgelig sagtens kan være individuelle årsager som er helt specifikke. Alligevel kan der godt siges noget generelt om hundens årsager til at gø:

  • Træthed
  • Angst
  • Nervøsitet
  • Smerter
  • Ubehag
  • Stress
  • Frustration
  • Afmagt

Derudover findes der de situationer, hvor en hund instinktivt og naturligt vil gø (det kan dæmpes men ikke altid fjernes helt):

  • Der kommer gæster/besøg (advisering ved at gø)
  • Forsvar af territorie overfor fremmede
  • Overraskelse over pludselig ankomst af menneske eller dyr (i skoven, på vejen eller om hjørnet på gaden) 
  • Beskyttelse af sin ejer ved et møde som opfattes som fare (en paraply, regnslag, vandrestave, krykker eller en trolley kuffert eksempelvis)
  • Gøen af ting som er anderledes eller ikke er som de plejer at være (opfattes som en trussel)
  • Gør på grund af den energi som udsendes af andre eller ejer – det være sig nervøsitet, angst eller stress (her er det ejer som skal kigge indad, idet ændringen vil komme via ejerens bearbejdning og bevidsthed om egen-tilstand)

Nogle hunderacer gør bare mere end andre

Oveni det temmelig komplekse mønster i hvorfor og hvad hunden kan finde på at gø af, så er det også klart, at nogle racer har langt mere tendens til at gø end andre. 

Et eksempel kan være den absolut nuttede og søde Cotton de Tulear – på dansk bomuldshunden – som i sit instinkt er opdraget til at fortælle om farer i bomuldsmarkerne – det være sig slanger og andet kryb, som menneskene skulle tage sig i agt for. Her kan det være svært at få adfærden helt væk, da instinktet ligger i de ur-gamle gener. 

Og så er der hundens personlighed!

Indenfor selv samme race kan der også være store variationer i hvor meget en hund gør. Hunde er bare forskellige – også indenfor racen. Derfor kan en bomuldshund måske godt være mindre til at gø og give hals end sin søster eller brormand-bomuldshund!

Her spiller dog også faktorer ind som (tidlig) miljøpåvirkning og ejerens påvirkning på hundens adfærd og personlighed. Nogle hunde har måske altid haft et mere uroligt eller nervøst gemyt. De kan derfor være mere til at gø sådan up-front bare for en sikkerheds skyld. 

Som du kan se, så er det et hav af kombinationer af årsager og grunde til, at din hund gør. Så det vil altid være en fordel at få kigget på din hunds individuelle tilfælde. Hvad er det som trigger dens gøen? Og hvad gør den slet ikke af, hvor du normalt havde forventet en reaktion? 

Kan du forestille dig at du selv er med til at påvirke din hund i givne situationer? 

Hvornår er det værst?

Hvad kan du selv træne og hvad skal støttes med healing og telepati?

Kan der være en grund til at få “nulstillet” din hund, så dens nervesystem slapper mere af? Det kan der jo ganske ofte. Og det kan gøres via healing og via kraniosakral terapi, der er med til at balancere centralnervesystemet hos din hund. Begge dele er noget som jeg kan hjælpe dig og din hund med. 

Nye vaner tager tid 

Og husk så endelig på, at nye vaner og udvikling er en proces for din hund. Der kan være fremgang i flere uger, for så at komme tilbagefald. Her er det altså bare med at holde skruen i vandet og fortsætte det gode arbejde. Som et supplement har din hund muligvis brug for ekstra healing i en periode og herefter opfølgning og vedligehold som kan komme med lidt længere interval imellem.

Healing kan sagtens have det formål at kalibrere hundens nervesystem og give den en ro og velvære, så kroppen slapper mere af. Ryger din hund “ud af den” så er der brug for at den får hjælp til at finde tilbage.  

Nogle gange kan du også opleve at hunden har været i ro længe, og så pludselig kan den gå tilbage til sin gamle adfærd. Måske er det kun en enkelt gang eller også er det 1o gange mere inden den stopper igen. Her er det vigtigste ikke at give op, men netop kende redskaberne (som vi sammen finder frem til for dig og din hund) – og hvor man desuden kan ringe for hjælp (læs: hos undertegnede 😃!) hvis lokummet brænder. 

Det er også vigtigt at huske, at din opgivenhed eller resignation påvirker din hund, så den netop bliver mere på vagt og urolig igen. Hvor blev dit lederskab af spørger den så ved at give sig til at gø, fordi så må den jo hellere overtage, når du ikke orker mere…. 

Flere redskaber at byde ind med

Jeg har flere redskaber i værktøjskassen som nævnt ovenfor. Derfor kan en session variere fra den næste. Vi vil altid lave en status på forløbet og hvordan det går med din hund. Der kan ske bump eller sving på vejen, som gør at jeg tilpasser behandlinger til den aktuelle situation. Det er det som er så fantastisk. Jeg møder din hund og dig der hvor I er og så tager vi den derfra. 

Så hvis du har brug for et godt samarbejde og støtte omkring dig og din hund?

Så ring eller skriv til mig med det samme. 

Jeg kan hjælpe jer videre på jeres rejse sammen. 

Telefon: 21 75 77 22
Mail: mette@mettesorensen.dk

Kærligste hilsner 
Mette

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på pinterest
Pinterest