Forstår du hvad dit dyr siger?

Forstår du mon hvad dit dyr fortæller?

Sidst handlede det om at dit dyr forstår, hvad du siger. Hvis du ikke fik læst artiklen kan du finde den via dette link:

https://connectbymette.org/2021/10/10/dit-dyr-forstaar-hvad-du-siger/

I dag skal det handle mere om, hvordan du kan forstå, hvad dit dyr siger til dig. Der hvor vi mennesker nogle gange kommer til kort er, hvor vi bruger talens brug, så benytter dyrene kroppen meget mere. Det være sig via kropssprog og adfærden. 

Dyrene benytter kroppen når de “taler”

Det som vi måske skal huske på i forhold til dyrenes kommunikation er, at de ofte viser os mere, hvad de vil kommunikere end de siger det. Dermed ikke sagt at dyrene ikke bruger lyde, for det gør de også. Men der er så mange flere input at hente ved at se på kroppen hos dyrene. 

De fleste kender til at se på ørerne hos hesten, mulen, holdning mv. Det samme gør sig i stor grad gældende ved både hunde og katte. Halen hos hunden siger meget om humør og tilstand.

Vi kan virkelig se meget ved blot at observere dyret og deres kropssprog.

Kig altid på hele situationen omkring dit dyr

Det kan være farligt at lave generelle lister over betydningen af signaler, som dyrene viser med kroppen. Man skal altid tage sit eget dyr ind i betragtning og det særlige kendsskab, som man har til dette.

Dog kan det være en rettesnor eller guidning at se på eksempelvis halen eller ørerne hos dyrene. Hos hesten er det også meget mulen, som viser eksempelvis indre stress, smerter og ubehag. 

Hund

En hund med en løftet hale er som regel glad, kan føle sig overlegen og ovenpå. Hvis halen “pisker” hurtigt frem og tilbage kan det dog også være et tegn på, at den forbereder sig på at angribe. Kører halen i cirkulære bevægelser er den bare glad, og vil gerne lege. De fleste ved også, at når halen er mellem benene er den utryg, bange og/eller utilpas. 

Kat

For en kat gælder lidt det samme med halen – dog på en anden måde. En hale, som er nede og kurvet omkring kroppen, betyder en afslappet og tilpas kat. En hale som er løftet lige op er en interesseret og glad kat. En busket hale som er nede eller lige ud viser en form for aggression. Og i modsætning også til hunden, så kan en hale, som “logrer” med tunghed frem og tilbage, betyde et snarligt angreb. Især hvis den samtidig hvæsser eller er irritabel.  

En kat som omvendt spinder er godt tilpas samt hvis den kniber øjnene sammen, så er der ro og ingen fare på færde. Den accepterer omgivelserne. Modsat vil en spændt/buet krop ofte vise, at den er klar til kamp. 

Hest

Hos hesten er der også flere ting, som kan vise noget om humøret. Er den spændt i kroppen, urolig og “hurtig”. Så er den måske usikker og ikke glad for situationen. Ørerne viser også meget hos hesten omkring dens humør. De fleste ved, at hvis ørerne ligger helt ned, så er den ikke glad og man gør muligvis klogt i at flytte sig. Hvis ørerne helt modsat er fremme og vender imod dig, så er den rolig og klar til at lytte.

Hos hesten er det også meget øjnene og mulen, som viser hvor afslappet den er. Heste der har smerter eller på anden måde er psykisk forpinte har ofte “smalle” øjne og en lidt spids mule. 

Som nævnt er der mange ting at tage med i betragtning omkring dyrene, og dette er kun ment som generelle eksempler på kropssprog hos de forskellige dyr.

Men man skal altid også se på helheden og situationen som hunden, katten eller hesten befinder sig i. 

Dyrene kommunikerer via adfærd

Når en hest er utilpas kan den jo blive “vild” eller voldsom. Den kan finde på at kaste rytter af, skubbe eller nappe. Napperi kan også være en form for kærlighedseerklæring. Der er det dog vigtigt at sætte grænser, for det gør jo ondt på os, når hestetænderne nipser fingre eller maveskind. 

Katte går for sig selv, når de er utilpasse – og er de sådan rigtig dårlige, så kan de tilmed finde på at gemme sig. Der skal man være observant og tjekke ind med dem. Det kan for eksempel være ved ekstremt vejr som varme eller kulde eller ved sygdom naturligvis. 

Hunde kommer jo ofte til ejer, hvis der er noget. De kan også få en form for “irriterende” og urolig adfærd, hvis noget er galt. Her skal man ikke altid slå det hen eller skælde dem ud. Hvis man har på fornemmelsen, at der kunne være et eller andet, fordi man måske også har observeret andre ting, så hellere få hunden tjekket. 

Er hunde virkelig dårlige så kan de dog også finde på at lægge sig og bare sove. 

Det som gælder for henholdsvis både heste, katte og hunde er desuden, at de kan finde på at blive urenlige, hvis der er noget som ikke “spiller” for dem. Det kan også være i forhold til mere psykiske problemer, følelsesmæssig uro eller fysisk utilpashed. 

Bliver de nærmest fra den ene dag til den anden urenlige, så er det en god idé at tænke over, om der er sket andet i deres hverdag og liv, da det begyndte. Det kan være ny familiestruktur ved skilsmisse, familieforøgelse, sygdom og dødsfald i familien. Det kan også være ved flytning eller en ny kæreste/beboer/nyt dyr i husstanden. 

Lyt til din egen intuition

Du kender dit dyr bedst. Og du er vant til at være med dit kæledyr, samt “se” og mærke dets adfærd. Det er ikke sikkert, at det er noget, som du tænker over til daglig, men du lægger garanteret mærke til, når adfærden ændrer sig. Det er en god indikator. 

Som jeg var inde på lidt tidligere i artiklen, så er det altid vigtigt at se på hele situationen. Du ved ofte godt inderst inde, hvis der er noget som er anderledes eller off. 

Det kan nogle gange give et hint eller en idé om, hvad der er sket, hvis du tænker tilbage på, hvornår dit dyr begyndte at ændre sig. Det kan være, at der er sket en flytning, en anden hund i husstanden er måske død. Det kan også være for hestens vedkommende, at den er blevet flyttet til en anden fold, boks eller sted. Eller en foldkammerat er flyttet helt væk osv. osv.

Måske du bare mærker et eller andet, men har svært ved at sige præcis, hvornår der er sket en forandring. Tit kan forandring jo komme gradvist og ikke sådan fra et minut til det næste. Men din intuition lyver sjældent så lyt endelig til den uanset. 

Omgivelserne påvirker også dyrene

En vigtigt ting at tage i betragtning er derudover, at sker der forandringer hos menneskene, som dyrene bor hos, så påvirker det også dyrene. Sygdom i familien, stress, depression eller skilsmisse vil ofte “gå i dyret” også. De er en del af energien i familien, og de mærker som bekendt det meste næsten før menneskene er sig det helt bevidst.

Hav gerne in mente, at reaktionen fra dyrene sagtens kan komme et stykke tid efter “situationen” eller forandringen. Så selvom der umiddelbart ikke virker til at være noget, så kan der godt 3 måneder senere vise sig noget, som dyret alligevel har taget ind. Ofte kommer det netop først frem, når der er plads og ro til det. Her kan dyret nemlig reagere og begynde at bearbejde og heale. 

Der behøver ikke være noget galt

For en god ordens skyld, så vil jeg også lige slå et slag for, at vi selvfølgelig ikke skal lede efter problemerne. Nogle gange har dit kæledyr måske bare en off-dag. Det skal der jo være plads til. Vi kender det nok fra os selv, at vi kan have dage, hvor vi bare er mere trætte, hudløse eller stressede end andre. Sådan er det naturligvis også for dyrene.

Samtidig er det jo efterhånden blevet min kæphest😉 at påpege, at hvis dit dyr er “irriterende” eller “mærkeligt”, så husk at også tjekke ind med dig selv om du har det sådan lidt “årh-ha-da” i dag?

Dyrene spejler os hele tiden, og der er så mange interessante oplevelser og gaver (læs: udvikling og indsigt) at finde, når man får det perspektiv på. 

Har dit dyr brug for et tjek?

Måske er der noget, som du ikke helt selv kan sætte fingeren på hos dyr – noget anderledes. Men du ved der er et eller andet, som dit dyr vil fortælle eller noget har forandret sig. Måske har du allerede haft dit dyr tjekket ved dyrlægen, og der er intet fundet. 

Det kan være der er tale om noget mere mentalt eller følelsesmæssigt, som dit dyr arbejder med. Her kan healing og telepati hjælpe.

Healingen hjælper kroppen til at give slip og øger flowet energetisk med fysisk påvirkning i kroppen. Telepatien er en slags terapi, hvor et møde med dyrets følelser (angst, uro, stress og traumer) og en snak herom, kan forløse og afhjælpe tung energi samt fysisk træthed. 

Ring eller skriv til mig for en uforpligtende snak om, hvordan jeg måske kan hjælpe dit dyr eller for at bestille tid. 

Email: mette@mettesorensen.dk

Telefon: 21 75 77 22

Kærligste hilsner 
Mette

Link til hjemmeside: 
https://connectbymette.org

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på pinterest
Pinterest