Hvalpetiden
Idag skal det handle om hvalpen og alt det nye som sker når der ankommer et nyt familiemedlem. Senere i blogindlægget kommer der også et fint skriv fra en familie, som netop har erhvervet sig to hvalpe for nylig. En på 8 uger og en på 5 måneder.
Et nyt liv
Der siger jo sig selv at ALT er nyt. Et nyt liv og et lille væsen som skal vænne sig til verden udenfor fødehjemmet med sin mor tæt ved. Det er stort og mange indtryk som bearbejdes og processer hos en lille hvalp. Den er jo ofte samtidig selv meget nysgerrig og klar på oplevelser.
Men forestil dig lige perspektivet fra gulvhøjden på en lille hvalp. Og husk hvor sensitiv en hund er i det hele taget i forhold til lugte og hørelsen. I en familie med børn, leg og lyse stemmer kan der være meget at forholde sig til.
Det er et nyt liv med en sårbarhed som heldigvis også ofte indeholder stor styrke. Det kan godt betale sig at miljøtræne hvalpen stille og roligt, men i starten er blot det at skulle lære at være til et nyt sted, i en ny familie, og måske med andre hunde eller andre dyr, i sig selv en stor miljøpåvirkning.

Et nyt miljø med ny dynamik og flok
Det nye miljø og ikke mindst individer, som hvalpen skal være i og lære at kende kan påvirke den meget. I bund og grund er en flytning hjemmefra mor jo en stress situation i sig selv for hvalpen. Derfor oplever mange jo også at den hyler og kan være urolig de første dage. Måske især om natten.
Her er jeg, ligesom med al anden træning med hunden, stor fortaler for positiv forstærkning. Det betyder at hvalpen skal føle sig så tryg og tilpas som muligt. Det bliver den ikke af at blive ignoreret og “tiet ihjel” med stilhed. Eller gud bedre det som nogle traditioner foreslår, at “den skal bare vænne sig til det” og derved lader hvalpen ligge alene i et bryggers eller lukker den inde i et rum for sig selv! Jo så er der dømt traumer og stue-arrest – så får dyrehealeren noget at lave!
Jeg tror på og oplever en meget større grad af positiv effekt, når hvalpen bliver mødt og set. Når den får omsorg og nærvær fra sine nye mennesker. Det betyder at den bliver tryg og tillidsfuld. Den kan slappe af. Den vil muligt heller ikke opleve angsten ved separation så voldsom, når tiden til alene hjemme træning kommer. Der vil altid være nogle “bump” i starten, men bumpene vil måske være mindre.
Alene hjemme træning og denne stress påvirkning er dog et stort kapitel for sig, som jeg har skrevet en guide om. Den kan du finde ved at klikke på linket herunder:

Er der andet galt?
Ja for det kan der jo godt være. Oftest skal hvalpen bare finde sin plads i flokken og vænne sig til det nye liv. Og tien vil arbejde for dens tilpasning.
Jeg har dog som nævnt i andre artikler førstehåndserfaring med at få en hvalp som blev syg. Det har helt sikkert været miljøet, som har påvirket ham. Og her mener jeg de efterladenskaber, der lå i gader og stræder, som han er blevet syg af. Lidet vidste jeg om dette på daværende tidspunkt.
Uden jeg skal underholde i lange baner (hyha!) med min hunds sygdom med parasiten Guardia som hvalp, så kunne jeg dengang jo ikke begribe, hvad der var galt (læs: med mig selv). Jeg troede det var måden jeg opdragede på eller mangel på samme. Evig og altid var han urolig og hans mave fungerede dårligt. Men han var jo heller ikke renlig, fordi han blot var 10 uger gammel, da symptomerne begyndte.
Intet hjalp før jeg fandt ud af at han var syg. Det var ganske “enkelt” (og alle der har haft en hund med guardia ved, at der er intet enkelt ved det) ubehag og sygdom, som gjorde ham urolig, rastløs og overgearet. Ja man kan godt sige, at min lille hvalp var helt ude af sig selv.
Stol på din intuition
Jeg vedblev at forsøge at finde veje til ro med min hvalp. Og endte jo som nævnt ved dyrlægen, som sendte prøver ind fra min hund. Så kom der vished.
Min intuition om at der “var altså noget andet” tog ikke fejl.
Symptomet var jo “bare” diarré og urolighed. Men det var i virkeligheden ganske alvorligt. Så lyt altid til din intuition og søg hjælp hos dyrlægen og/eller en som kan mærke mere ind i hvalpen på andre planer.
Det kan afklare og afdække meget og give ro. Og er der ingen diagnose så ved du i det mindste det. Og så kan hvalpelivet fortsætte med træning af grænser, tryghed og alene hjemme og så videre.
Samtidig er det også vigtigt at understrege, at nogle hunde skal lære at slappe af. Det er ikke alle hvalpe, som af sig selv drætter omkuld, når de ikke kan mere. Så omsorgsfuld grænsesætning med pauser til hvile er godt for hvalpen. Enten det er i et bur som nogle gange bliver hundens foretrukne helle og hule, en kurv eller afgrænset område i lejligheden eller huset.

Tak
Herunder er der en dejlig anbefaling fra en familie, som har haft alle deres 3 hunde i fjernbehandling hos mig. Først den ældste hund, en labrador, som de har haft i godt 10 år og dernæst de næste to hvalpe, som kom til med en uges mellemrum. Den ældste hvalp var 5 måneder og den yngste hvalp 8 uger.
En god start for alle
“Vi er en familie med to hjemmeboende børn på 9 og 15 år samt en labrador på 10.
På grund af labradorens alder var vi så småt begyndt at tænke på en ny hund i familien. Valget faldt på en tibetansk spaniel, som skulle være vores yngste datters hund. Vi dog imidlertid mulighed for også at overtage en anden tibetansk spaniel på 7 måneder. En chance vi ikke kunne lade gå fra os, så vi hentede unghunden en uge inden den lille hvalp skulle ankomme.
Den lille hvalp på 8 uger, Ninja, blev derfor mødt af en 5 måneder ældre “storebror” af samme race, samt en 10 år ældre, kæmpestor, men rar labrador.
De to “tibber” har stor fornøjelse af hinanden og tumler rigtig meget. Indimellem så meget, at der de første dage ikke blev ret meget ro for den lille hvalp på 8 uger.
Han kunne ikke rigtig finde ud af at lægge sig og sove. Der var for meget spændende at se til med de to andre hunde og en ny familie på fire. Det resulterede i at han indimellem blev så overtræt som et lille barn, og derfor reagerede med snerren og snappen, når vi ville løfte ham.
Derfor kontaktede vi Mette for at hun måske kunne hjælpe os med at få ro på den lille.
Efter blot en enkelt healing med Mette, var der en mærkbar forandring, hvor han umiddelbart efter fandt mere ro i sig selv, og han blev bedre til at lægge sig og slappe af. Snerren og snappen er der også blevet meget mindre af.
Unghunden (5 måneder) fik også en healing af Mette, idet vi tænkte, at det var en god start på hans nye liv hos os i det hele taget. Og også for at gøre hans mulige savn efter sin gamle familie mindre.
Begge hunde har tydeligvis haft godt af Mettes behandling; det bevirker at hundene bliver roligere og mere selvsikre og dermed bedre tilpas.
Vi takker Mette mange gange for hjælpen med at få en god start på vores vidunderlige hundes nye liv hos os.
Tak Mette – fra familien i Tornby”

Nyt familiemedlem?
Har I fået et nyt vamset familiemedlem, og er der noget som måske kan blive endnu bedre eller har den problemer med at slappe af, finde sig til rette?
Det kan også være at I er begyndt på alene hjemme træning, og det ikke lige går helt som tiltænkt. Her kan (fjern)healing hjælpe på at nulstille hvalpens nervesystem og give en ny start for træningen.
Det er aldrig for tidligt eller sent at søge hjælp, så ring til mig med det samme og hør hvad jeg kan gøre for jer på telefon: 21 75 77 22
… eller send mig en sms og jeg ringer dig op når jeg kan.
Ha en fortryllende dejlig dag.
Kærligste hilsner
Mette