Adfærd er primært menneskeskabt
Idag skal det handle mere om adfærd, træning af alene hjemme og vaner. Der er flere ting som gør sig gældende, og for dig som efterhånden kender mig, så vil du vide, at jeg naturligvis lægger vægt på at din energi let overføres til din hund.
Det skal lige tilføjes at selvom denne artikel handler om hunde og særligt alene hjemme træning, så kunne det sagtens dreje sig om en hest og træning af denne/ ændring af uvaner til gode vaner.
Jeg ser i forhold til træning meget hunden som en computer. Den gør hvad den får besked på og kun det oftest. Hvis beskeden er uklar eller der bliver trykket på flere “taster” på samme tid, så kan det let gå kuk i den. Sådan er det også med træning af din hund.
Når jeg er ude hos en hund som eksempelvis lider af seperationsangst så kan denne angst sagtens heales. Det kan vi gøre med det samme. Hvis ejeren af hunden lider af (seperations)angst eller er urolig og nervøs så bør vi også heale det. Problemet opstår fordi vi mennesker meget let kan finde på at ryge tilbage i den samme rille. Så hvis ikke ejeren er meget bevidst om sin egen rolle i træning af hunden, så kan vi let ende samme sted som vi var før healingen.

Det tager tid men ikke så lang tid
Ændring af gamle vaner og tilegnelse af nye vaner kræver bevidsthed, opmærksomhed, dedikation og ikke mindst tålmodighed. Ja du vil falde i som ejer og regningen kommer oftest prompte fra hunden. Den ryger dermed også tilbage i det gamle. Så hvis den gør og tuder, når du går, så vil den gøre det igen hvis I ryger i den gamle gænge.
Fortvivl ikke! Du skal blot op på “hesten” igen. Og det kan føles endeløst og nytteløst, men 2-3 ugers total dedikation og tålmodighed betaler sig jo de næste 10-15 år, hvor din hund vil kunne være alene hjemme, trives, og du har mulighed for at leve med friheden til at tage afsted med ro i maven.
Jeg har skrevet en guide, som du muligvis har modtaget, da du skrev dig op til mit nyhedsbrev. I guiden beskriver jeg 5 trin, som du kan arbejde ud fra, når du træner at være alene hjemme med din hund.
Guiden er jo som navnet siger en guide, men den er baseret på mit arbejde med hunde og erfaring fra træning med min egen hund. Han er en bichon havanese, som ellers har ord for at kunne have svært ved at være alene hjemme.
Jeg besluttede derfor allerede inden jeg fik min hund, at det skulle være løgn! Han skulle sørme kunne være alene, og jeg bestemte mig for at sætte ALT ind på at træningen skulle lykkes.
Ja det var til tider op af bakke
Pylrede og tudede han i starten, når jeg stod ude i opgangen? Ja selvfølgelig gjorde han det. Men han lærte, at det ikke betalte sig. Han fik også kun et værelse og entreen at skulle koncentrere sig om. Alle andre døre var lukkede i starten af træningen ind til resten af lejligheden. Så han kunne overskue lejligheden.
Gik der kuk i det fordi der kom nogen andre og snakkede i opgangen, så jeg måtte gå tilbage med det samme? Ja det gjorde der naturligvis – flere gange.
Jeg fik leveret varer hjem for at undgå at skulle ud at handle. Jeg blev hjemme og jeg trænede med ham i 3 stive uger. Det gav pote!
Herefter kunne jeg fint gå ned i Brugsen og handle i en halv time. Og så gik det hurtigt med at øge tiden til 1 time og så 1,5 osv.
Meeeeen de først 3 uger brugte jeg på at komme op på 20 minutter hvor han var alene. Det vil sige at de første uger handlede blot om at være væk i få minutter. Først udenfor døren og ind igen. Så ned af trappen et hav af gange. Herefter kun ned til døren i flere dage. Han kunne stadig finde på at tude lidt, men det stoppede ret hurtigt.
Jeg gik altid først ind til ham når han ikke tudede mere eller holdt inde. Så det lærte han hurtigt at han ikke fik noget ud af. Han blev dermed positiv forstærket ved at vente og være stille.
Du kan læse en masse mere om træningen i guiden: Hjælp! Min hund kan ikke være alene hjemme.
Ønsker du at modtage guiden, så send mig en mail: mette@mettesorensen.dk
og sender jeg den til dig.

Lyt til din intuition og ikke din frygt
Når du træner alene hjemme med din hund, så er det vigtigt at du bruger trinene i guiden som rettesnor, men mærk også efter hos dig selv.
Kan du gøre noget anderledes som vil hjælpe netop dig og din hund bedre?
Skal du lukke af til nogle rum, stille vand og mad frem. Rulle et gardin ned eller tænde en lampe, hvis det er mørkt udenfor.
Alle disse ting kan måske virke skøre, men ritualet er ligeså meget for DIN skyld. Så du kan slappe af og indstille dig på, at nu går du hjemmefra, og din hund skal passe huset imens. Så det hjælper rent faktisk din energi (læs: egen-tilstand jf guiden) til at forberede sig og slappe af.
Du tager dermed lederskab, og det smitter direkte positivt på din hund. Den vil mærke: okay nu er det sådan det er. Accept.
Tag dagsformen og miljøet i betragtning. Du kan ikke forcere processen, men du skal fortsætte hver dag. Om det så giver mening at træne 3 eller måske endda 5 gange på en dag, og andre dage kun 1 gang. Det er også okay. I det virkelige liv vil du jo heller ikke gå hjemmefra 5 gange om dagen.
Hunden vil gerne lære. Den kan sagtens. Lad det være dit fokus. Og tænk så grundigt over og mærk efter, hvilken tilstand du selv er i, når du forlader huset eller lejligheden? Og hvilken tilstand kommer du tilbage i?
Din hund spejler dig, og der vil du også kunne finde mange svar på, hvad der måske går galt ind imellem. Ingen skal være perfekte eller fejlfri. Vi vil kludre i det en gang imellem, men med bevidsthed og et sundt fokus, så er du og din hund næsten halvt i mål.

Kan du ikke ser skoven for bar træer…?
Måske skal både du og din hund nulstilles i forhold til gammel uro og nervøsitet. For at komme ud af starthullet påny, så kan det være en session med healing af angst og nervøsitet som der skal til. Muligvis hos jer begge. Det kan vi sagtens gøre i samme session.
Hvis du synes det er blevet drøjt og du er kørt fast i træningen, så giv mig et kald med det samme.
Det handler nogle gange “kun” om en god portion tålmodighed og nogle dybe vejrtrækninger hos dig, så er I kan komme på sporet igen.
Telefon: 21 75 77 22
Kærligste hilsner
Mette
