Av!av! Der er ubehag! Det gør ondt. Men det ved du ikke altid som heste-ejer. Måske observerer du en lidt anderledes adfærd. Hesten er mere kortluntet og de ting, som du før har kunnet lade sig gøre uden problemer gør den nu urolig. Din hest bukker, tilsyneladende uden grund, eller den smider dig af. Helt ud af det blå.
Jeg læste for nylig en artikel, skrevet af en dyrlæge fra Aalborg, angående dyr og smerter. I helt “gamle dage”, det vil sige for bare 25 år siden, gav man for eksempel ikke dyr smertestillende efter operative indgreb. da man ikke mente at de havde samme udviklede nervesystem som mennesker! Ohh Gud, fri og frels mig.
Hesten skjuler smerten såvidt det er muligt…
Det er jo faktisk sådan, at dyrene kan have gået med smerter i laaaaaaang tid, inden vi mennesker opdager, blot nogle af symptomerne. Det er naturligt for dyret ikke at vise tegn på smerte og ubehag. Ude i naturen vil det være et signal til fjenderne på svaghed, og derude kan det være livsfarligt? Så når de så viser det, er det ofte alvorligt fat.
Ældre dyr kan også have kroniske smerter, der af ejeren, ofte fejlagtigt tolkes som: “Den er bare blevet gammel den hyp-hest her”. Noget, der kommer snigende lægger man ikke så let mærke til førend problemet pludselig afsløres. Og så har det som regel vokset sig større, end bare lige. Synd for ejeren; men endnu mere synd for dyret.
Dyrlægen fra artiklen skriver også om tænder som en stor årsag til problemer hos dyrene.
Det kan jeg fuldt ud tilslutte mig, for det er faktisk mere reglen end undtagelsen, at heste har ondt i tænderne. Dette kan jeg mærke, når jeg er tunet ind på hesten, hvadenten det er pr. billede eller jeg fysisk står over for den.
Tænderne kan være slidte, have betændelse eller de kan være raspet for langt ned. (Hvilket faktisk er værre). Det er så synd, og kan desværre give smerter, som forgrener sig ud i ørerne, ned i kæben og medføre spændinger hele vejen gennem kroppen. Det kan også være biddet som er forkert. Det kan måske kan være en spænding i nakken, der bevirker at hesten har lettere ved venstre volte fremfor højre. Bare det kan medføre at biddet sidder skævt og laver ballade i tænderne.

Sikke en redelighed! Det kan forekomme både kompliceret og helt uoverskueligt! – MEN …. fortvivl ikke! Der er bestemt håb endnu:-)
Her kan både telepati (hvor jeg mærker ind til og faktisk spørger hesten om smerterne) og healing hjælpe. Du får svar på, hvad der er galt, og vi vil nærmere afklare, hvad du kan gøre for at afhjælpe problemerne. Desuden kan kranio-sakral-terapi afhjælpe andre endnu uopdagede spændinger i kæben, kraniet, kroppen og benene.
Det ene tiltag udelukker dog på ingen måde det andet, så løsningen kan sagtens være en kombination, hvor du får din dyrlæge til specifikt at kigge på de ting som vi finder frem til. Problemer, som måske ville tage længere tid at opdage, kan i mange tilfælde afdækkes hurtigere og derfor også behandles hurtigere.
Jeg træffes på telefon 21 75 77 22 og ring meget gerne imellem kl. 8-9.
Kærligste hilsner Mette
